Magamról

Saját fotó
Zala, Hungary
Meggyőződésem, hogy mindenkinek jogában áll egészségesnek maradni, egészségesnek lenni, amíg csak lehet! Pedig a természet és az ember ilyen távol, mint a mai napon, még soha nem volt egymástól és félő, hogy ez holnap is így lesz… Mit tehetünk akkor az egészséges jövőért? Tegyünk érte minden nap a rendszeres mozgás mellett, természetes eredetű táplálék kiegészítők segítségével, amit a szervezet hálásan fogad! AZ ITT BEMUTATOTT TERMÉKEK MINDEGYIKE RENDELKEZIK AZ OÉTI ENGEDÉLYÉVEL! A bemutatásuk a teljesség igénye nélkül történt,kérdéseket szívesen fogadom az alábbi elérhetőségeken: e-mail:lukacstibor1@gmail.com telefon/viber/messenger: +3630 3965993 "Ha megelőzöd,nem kell elszenvedned!"

2016. április 24., vasárnap

Hogyan fogyaszd az avokádót.

Az ezerarcú, egészséges zöldség

Tápszer helyett ezzel etetik a babákat



Az avokádó.
A napi ötszöri zöldség,és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programban –amely a világ számos országában fut – egy fél avokádó tesz ki egy adagot.
A nyers avokádóból semleges íze révén édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejes turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal elkeverve édesség, de illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy szusi alapja, s grillezhető is.
Főzni viszont nem szabad, mert keserű lesz.
A karibi vidékeken gyakori, hogy tej vagy tápszer hiányában avokádóval etetik a csecsemőket.
A nyers avokádó igen tápláló, 100 grammjának energiatartalma a fajtától függően 120-170 kcal.
A gyümölcs10-16 gramm zsírt, 8-9 gramm szénhidrátot és 2 gramm fehérjét szolgáltat a szervezet számára.
Élelmirost-tartalma nagy, 6-7 gramm.
Vitaminok közül számottevő a K, E, A, B1, B2, B3, B6, és C-vitamin, valamint a folsavtartalma, míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a
  • kálium,
  • vas,
  • magnézium,
  • foszfor,
  • cink,
  • nátrium és
  • kalciumtartalma.
100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (0,110 gramm ómega-3 és 1,689 gramm ómega-6) található.
A hidegen sajtolt avokádóolaj salátákhoz, de sütéshez, főzéshez és grillezéshez is használható.
Élénkzöld színét szerencsére a hőkezelés hatására elveszíti, így az étel nem lesz zöld.
Nagyon könnyen avasodik, ezért sötét és hűvös helyen tárolandó. Az avokádóolajat a kozmetikai ipar is alkalmazza alapanyagként.
Az avokádó vásárlásánál a szín nem mérvadó.
Akkor érett az avokádó, ha a héját megnyomva finom besüppedés érezhető, de azért még határozott az ellenállás.
A kemény gyümölcs papírzacskóba téve néhány nap alatt beérik egy banán mellett.
Az avokádó előkészítésekor a hosszában kettévágott gyümölcsöt csavaró mozdulattal könnyen szét lehet választani.
A mag kiskanállal eltávolítható.
A gyümölcshúst ki lehet kanalazni, vagy hámozás után fel lehet szeletelni.
Az érett példány héja könnyen lejön, s a villa nem görbül el a pépesítés alatt.

Számtalan változata létezik.
Vannak, akik csupán némi csilivel, fokhagymával és citromlével ízesítik az avokádót, míg mások korianderzöldet és egy kis tejfölt is hozzákevernek.
De vannak olyanok is, akiknél egészen extrém hozzávalók is szerepelnek, például szezámmag vagy parmezán.

A meghámozott avokádót villával pépesre kell törni.
A sózott és borsozott krémhez apróra vágott paradicsom, lilahagyma és fokhagyma jön, végül ízesítésként citromlé, de csupán annyi, hogy ne a citromlé domináljon, hanem az avokádó érvényesüljön.
Hűtőben letakarva három óra alatt érett lesz.
Mivel állás során az avokádó megbarnul, ezért érdemes a lesimított krém tetejére citromlevet csavarni, s így lefóliázni.
Fogyasztás előtt csak össze kell keverni, s tortillachipsszel vagy zöldségcsíkokkal lehet mártogatni belőle, de pirítósra is lehet kenni.








forrás:internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése